Snabbare legoarbete med sträckfilm

Ett företag som erbjuder legoarbete behöver ofta ta hand om paketering. Det kan vara så att man monterar ihop en produkt som sedan ska skickas till butiker eller lager. Även om man är expert på själva monteringsarbetet så kan det krävas lite mer kunskap för att förpacka emballage och pallar på rätt sätt. Med sträckfilm så får man oftare snabbare legoarbete och det särskilt då man har tillgång till moderna förpackningsmaskiner som jobbar helt automatiskt och som klarar av en rad olika typer av emballage.

Det går snabbare med sträckfilm

Sträckfilmen är idealisk då man ska packa pallar. Istället för att vira flera lager med vanligt plastmaterial så kan man med sträckfilm klara hela jobbet med ett enda lager plast. Detta utan att kvaliteten på förpackningen minskar. Men det hade aldrig gått så snabbt om man inte hade haft tillgång till moderna bandningsmaskiner och sträckfilmsmaskiner som man laddar med sträckfilmen. Det här är maskiner som jobbar automatiskt, halvautomatiskt eller till och med manuellt när det behövs.

Med den moderna tekniken så avgör man från projekt till projekt hur man ska förpacka på bästa sätt. Det påminner lite om den frihet man får med cnc-tekniken där man kan programmera maskiner att jobba med exakthet för att få fram unika delar och produkter.

Moderna arbetsprocesser

Tillsammans med bra förpackningsmaskiner så har man rullband, robotar, och andra verktyg som ser till att legoarbetet fortskrider som det ska. Beroende på vad det är som ska packas så kan man behöva mer eller mindre hjälp med att flytta på delar och varor. När det inte finns så mycket plats på ett verkstadsgolv så behöver man också lösningar som fungerar på ytan som finns. Ibland kan det bli så att man tar fram en fristående förpackningsmaskin för de dagar då detta arbete ska utföras. Det finns till exempel robotar som kan röra sig fritt på ett golv och som kan jobba i höjdled omkring en pall som ska omslutas med plasten.

Spännande innovationer

Det finns ett stort behov av förpackningsteknik som fungerar som den ska och på ett skräddarsytt vis så det blir till en hel del innovationer inom detta område. De företag som tillverkar sträckfilm samarbetar förstås med de som tillverkar maskinerna som ska förpacka med filmen. Man finner nya sätt att skapa maskiner som kan ställas in för att ge skräddarsydda lösningar till olika företag. Det här är en stor fördel för en legooperatör som givetvis kan ha många olika typer av projekt och som därmed behöver en lösning som går att ställa om och använda på precis rätt sätt vid varje tillfälle.

16 feb 2017